Zdravé vánoční cukroví

Bez tradičního cukroví si české Vánoce snad ani nelze představit. Vždyť bez vůně vanilkových rohlíčků nebo slepovaných lineckých koleček to ani žádné pořádné Vánoce nejsou. Spolu s tímto vjemem však na naše zažívání a štíhlou linii každoročně útočí také hory bílé mouky, cukru, tuku nebo přeslazených marmelád.

zdravé vánoční cukroví
ilustrační foto: pixabay.com – Snufkin

Většinu z těchto ingrediencí je ale možno v zájmu zdraví nahradit alternativními surovinami, které organismu neškodí, a i tak si na vánočním cukroví pochutnáte. Nevěříte? Vyzkoušejte některé (anebo rovnou všechny) z následujících doporučení.

Mouka

Bílá mouka neobsahuje vlákninu, vitaminy ani minerály. Jde prakticky jen o škrob a lepek, a proto zahleňuje organismus, lepí střeva a zrychluje stárnutí. Při pečení ji proto zkuste nahradit moukou špaldovou, celozrnnou pšeničnou, žitnou, pohankovou nebo amarantovou. A pokud se necítíte na razantní změnu, zkuste nahradit alespoň část mouky tou zdravější.

Cukr

Místo bílého cukru, který při zpracování prochází rafinací a přijde tím o zbytky melasového sirupu a vlákniny, používejte raději cukr hnědý. Pozor ale na jeho levné náhražky, protože v takových případech se většinou jedná zase jen o obarvený bílý cukr. Ještě lepší je fruktóza (ovocný cukr), kterou tělo umí rozložit a strávit mnohem lépe. Zapomenout nesmíme ani na pravý med, v Čechách dosti oblíbený, a v poslední době populární stévii. S úspěchem lze použít i javorový či rýžový sirup, sirup z agáve nebo obilný slad.

Tuky

Umělé rostlinné tuky nahraďte kvalitním máslem nebo olejem. Nejlépe se hodí olej za studena lisovaný. Kromě u nás běžně známých druhů olejů, jako je slunečnicový, řepkový či olivový, můžete použít například i sezamový, kokosový nebo rýžový. Na oleje získávané ze semen a ořechů ale pozor, protože mohou způsobovat alergie.

Ovoce a marmelády

Průmyslově vyráběné přeslazené marmelády nebo třeba kandované ovoce jsou v cukroví dalším zdrojem cukru. Nahradit se dají buď nesířeným sušeným ovocem, rozmixovaným čerstvým nebo doma usušeným ovocem. A kdo myslel na výrobu vánočního cukroví už v létě, jistě bude mít ve spíži nějakou domácí marmeládu bez zbytečných cukrů a konzervantů.

Zdravější mohou být i přídavky do těsta

Čokoládu a kakao lze nahradit karobem a zelený mletý čaj matcha dodá cukroví kromě netradičního zeleného vzhledu také vitaminy a antioxidanty. Zdravé cukroví lze upéct také z nejrůznějších druhů vloček, mrkve nebo třeba z jáhlů.

Doplnit reklamu

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*