Nejen hlavní objekt pohádek, legend a folklóru, ale také jeden z nejstarších darů matky přírody pocházející až z prehistorických dob. Ač se zdá jako na první pohled zcela obyčejné ovoce, jeho význam stále roste i s tím, jak lidé v poslední době více dbají o své zdraví.
Jablka jsou velmi vhodným pomocníkem v boji s nadváhou, cholesterole, vysokým krevním tlakem a dalšími civilizačními chorobami.
Jablka a rakovina
Nízkotučné diety postavené na ovoci, zelenině a obilovinách obsahujících vlákninu mohou snížit riziko výskytu různých druhů rakoviny. Právě jablka jsou vynikajícím zdroje vlákniny.
Jablka a riziko srdečního infarktu
Dieta s nízkým obsahem nasycených tuků a cholesterolu a s vysokým obsahem dietní vlákniny (především rozpustné), jejímž zdrojem je ovoce, zelenina a obiloviny, může snížit riziko srdečních chorob. Jablka jsou přirozeně netučná, neobsahují cholesterol a jsou vynikajícím zdrojem vlákniny.
Tuk a rakovina
Nasycené tuky, cholesterol a srdeční choroby..
I když jsou srdeční choroby ovlivněny mnoha faktory, riziko jejich výskytu může snížit dieta s nízkým obsahem nasycených tuků a cholesterolu. Jablka tuk ani cholesterol neobsahují.
Sodík a vysoký tlak
Dieta s nízkým obsahem sodíku může snížit riziko vysokého krevního tlaku. Sodík v žádném druhu jablek nenajdeme.
Napište komentář