Výroba domácího jogurtu

domácí jogurt - jak vyrobit

Pamatujete si, kdy jste naposledy jedli jogurt, který by se vám rozplýval na jazyku, cítili jste jeho plnou a lahodnou chuť a zároveň si byli jisti, že kromě mléka a jogurtových kultur neobsahuje celou řadu přidaných „éček“?


Na pultech obchodů máme možnost zakoupit nespočet jogurtů, jogurtových výrobků, ale také produktů, které se jako jogurty jen tváří. Ať vám chutná jogurt samotný, ovocný, nebo s jakoukoli jinou příchutí, ten nejlepší a zároveň nejlevnější si můžete jednoduše připravit sami doma.

Slovo yogurt pochází z turečtiny a v dnešní době označuje kysaný výrobek ze zahuštěného mléka, zkvašovaný kulturami vybraných bakterií. Nejběžnějšími kulturami využívanými k výrobě jogurtů jsou Streptococcus salivarius a Lactobacillus bulgaricus.

Chutná i léčí

Jogurty obecně obsahují živou mikroflóru, která se podílí na aktivaci našeho imunitního systému. Je prokázáno, že konzumace jogurtu alespoň třikrát týdně zvyšuje obranyschopnost našeho organismu. Jako každý mléčný výrobek je jogurt taktéž vynikajícím zdrojem vápníku, který je nezbytný pro tvorbu kostí zejména u dětí a dospívajících. V období růstu mohou být dětem podávány jogurty jako náhražka masa a vajec, které děti často nerady jedí. Jogurt je také potravinou, která má pozitivní vliv na kontrolu cholesterolu v krvi a potlačuje vnitřní krvácení.

Jak si připravit jogurt doma

Máte-li rádi stručné a jasné návody na přípravu domácích jogurtů, jistě si oblíbíte tento. Do litru mléka ohřátého na 40 °C přidejte lžičku kvalitního bílého jogurtu, pečlivě promíchejte, nalijte do skleniček a důkladně uzavřete. Za tři hodiny máte jogurt připravený a stačí si ho dochutit tím, co máte rádi.

Pokud chcete vyzkoušet mírně komplikovanější verzi výroby jogurtu, zkuste tento recept. Připravte si hrnec s pokličkou a důkladně jej vypláchněte horkou vodou, abyste dosáhli co největší čistoty.

K výrobě budete potřebovat mléko z krabice, které zahřejete na nejvýše 40 °C (teplotu lze hlídat zavařovacím teploměrem). Přidejte sušené mléko s jogurtovou kulturou, přičemž na 1 litr mléka postačí dávka na špičku nože.

Vše důkladně vyšlehejte ručním šlehačem, což zaručí rovnoměrné rozptýlení kultury do celého obsahu. Místo jogurtových kultur můžete použít bílý jogurt, který přidáte čistou polévkovou lžící. Po promíchání hrnec sundejte z plotny a na teplém místě nechte deset hodin zakysat. Po této době můžete jogurt uložit do lednice, kde vydrží až jeden týden. Nezapomeňte mít po celou dobu hrnec přikrytý poklicí, aby se zamezilo vniknutí bakterií, které by mohly způsobit plíseň. Pro nabírání jogurtu vždy použijte čistou naběračku.

Pokud se vám zdá tato výroba složitější, zkuste domácí jogurtovače, které jsou na trhu běžně k dostání. S tímto pomocníkem jogurt s jistotou připravíte správně.

Doplnit reklamu

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*