Topinambur – Kouzelná potravina jihoamerických indiánů

topinambur fotografie

Znáte topinambury? Pokud ne, rychle se s těmito hlízami seznamte. Díky obsahu polysacharidu inulinu, který je dietně příznivý, vás nasytí, ale nepřiberete po nich. Navíc výborně chutnají a mohou se jíst syrové i tepelně upravené.

Mezi její další názvy patří: topinambur hlíznatý, židovké brambory, sladké brambory, jeruzalémský artyčok, apod.

Topinambury jsou vhodné pro pacienty s cukrovkou, diabetiky a při držení bezlepkové diety. Dle vědeckých studií snižují cholesterol v krvi, chrání játra, regulují krevní tlak a mají další antistresové a čistící účinky.

Obsahují vitamíny: C, B1, B2

Dále obsahují minerální látky: Vápník, hořčík, křemík, železo, fosfor a draslík.

Doplnit reklamu

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*