
Doba přípravy: 20 minut
Obtížnost: snadná
Ingredience na sýrové fondue
– 250g švýcarského sýru (Jarlsberg nebo Ementál)
– 250g sýru Gruyere
– 2 lžičky solamylu
– 1 stroužek česneku
– 1 hrnek suchého bílého vína
– 1 lžička citronové šťávy
– 1 polévková lžíce třešňovice
– Špetka strouhaného muškátového oříšku
– Pepř
– Pečivo dle chuti
Postup
Oloupejte stroužek česneku a vytřete jím kotlík. Sýry nahrubo nastrouhejte a s vínem a citrónovou šťávou nechte v kotlíku za stálého míchání rozpustit. Ve studené vodě rozmíchejte solamyl a utřete jej s třešňovicí a vmíchejte do sýrové omáčky. Ochuťte nastrouhaným muškátovým oříškem a opepřete. Sýrovou hmotu za stálého míchání krátce povařte, až je směs hladká a přendejte ji na lihový vařič. Chléb nebo bagetu pokrájejte na kousky a podávejte odděleně. Fondue se musí i během jídla mírně vařit. Stále míchejte, aby hmota zůstala vláčná.
Napište komentář