(Ne)obyčejné party občerstvení z grilu

Co všechno můžete grilovat na své party? V podstatě cokoliv, co najdete v lednici. Neznamená to však, že nepotřebujete na grill party žádnou přípravu. Právě naopak, aby všechno běželo jako na drátkách, je potřeba se na všechno náležitě připravit.

Pokud se rozhodnete, že vaše oslava či přátelská sešlost se bude odehrávat v duchu barbecue, připravte si dostatek surovin a také myslete na to, že pro každého tu musí něco být. Jistě nechcete, aby vám uprostřed akce něco došlo a hosté zůstali hladoví. Postarejte se také o dostatek pití a hlavně o gril a uhlí na grilování. Bude lepší, když budete mít v zásobě grilů víc, snáze tak rozdělíte gril na maso a na zeleninu. Že to není třeba? No, jestli jsou mezi vašimi hosty vegetariáni, potřeba to bude.

Pojďme se ale podívat, co si na rozpálený gril hodíte. Máte tu pro vás pár tipů, které zkrátka musíte letos v létě vyzkoušet.

Něco pro masožravce

Naprostou klasikou je samozřejmě maso. Grilovat můžete hovězí, vepřové, skopové, kuřecí i rybí maso. Pamatujte si však, že lépe se na gril hodí tučnější typy mas, skvělé je vepřové (hlavně krkovička nebo bůček), kuřecí (tučnější kousky nebo důkladně naložená prsa). Při nakládání masa se vyhněte kupovaným marinádám a připravte si vlastní. Je to jednoduché a výsledek se obejde bez zbytečných dochucovadel a éček. Navíc budou přesně podle vaší chuti. Jediné na co musíte myslet, je včasné naložení masa. Jedině tak bude marináda plnit svou funkci.

Hitem posledních let jsou jistě burgery, ty však vyžadují trpělivost a jistou zručnost. Než je budete nabízet hostům, vyzkoušejte si je klidně párkrát na nečisto. Pokud si s nimi přeci jen nevíte rady, bude lepší si pro začátek pozvat někoho z profesionálů, aby vás naučil pár triků . To navíc může být i skvělou zábavou pro vaše hosty, protože kdo by se nechtěl naučit dělat neodolatelné Burgery.

Něco pro vegetariány

Ani vegetariáni nemusí přijít zkrátka. Místo kousků masa pro ně ugrilujte zeleninu. Uvidíte, že za chvíli budou o kousek prosit i ti z tábora masožravců. Jistě znáte grilovanou cuketu, lilek, papriky, rajčata nebo chřest. Výborná je ale i grilovaná červená řepa, mrkev nebo cibule.

Pokud jste to ještě nezkoušeli, pak musíte ochutnat grilovaný sýr. Existují speciální druhy sýra vhodné pro grilování, jedním z nich je řecký haloumi, použít můžete i slovenský oštiepok či klasický český hermelín, ten však raději zabalte do alobalu. Na grilu můžete připravit i tofu.

Grilované ovoce jako dezert

Možná to zní neuvěřitelně, ale na grilu lze připravit i dezert. Grilované ovoce u nás sice nemá takovou tradici a ani se často nepřipravuje, nicméně nabízí vám širokou škálu chutí, které vás mile překvapí. Na grilování je ideální ananas v kombinaci s medem či cukrem. Za zkoušku stojí i banány, broskve či mango. Trochu zvláštní, ale velmi chutný je grilovaný vodní meloun.

Jak vidíte, grilovat můžete opravdu cokoliv, stačí se jen rozhodnout. Uvidíte, že vši hosté se budou olizovat až za ušima, i když se možná budou zpočátku tvářit k vašim experimentům nedůvěřivě.

Doplnit reklamu

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*