Houbaření aneb Jak zamrazit houby

košík hub

K oblíbeným aktivitám babího léta neodmyslitelně patří houbaření. Je to činnost populární napříč všemi generacemi a málokdo si uvědomuje, kolik pozitiv v sobě obyčejné houbaření skrývá.

Chůzí po měkkém podloží nenásilnou formou utužujeme svoji kondici, lesní vzduch a příroda pozitivně ovlivňují naši náladu. Navíc čas při houbaření můžeme příjemně strávit se svými blízkými a k tomu si s sebou v košíku odneseme i „dobrou večeři“. To všechno úplně zadarmo.

Houby, ač jsou potravinou s téměř nulovou energetickou hodnotou, obsahují kromě významné vlákniny také vitaminy a minerály. Z vitaminů to jsou například provitamin A, vitaminy skupiny B a vitamin D. Zajímavostí je, že tento vitamin nenalezneme v žádné jiné rostlině. Z minerálních látek můžeme zmínit draslík, vápník, železo nebo hořčík.

Skladování hub

Sezóna hub nastává zejména na podzim. Nejlepší ke konzumaci jsou pochopitelně houby čerstvé a také zpracovávat by se měly co nejrychleji, neboť přímou úměrou s přibývajícím časem klesá jejich jakost, ztrácejí svoji chuť a aroma. Při správném skladování však můžeme uchovat houby v kvalitě, která je dostačující pro obohacení jídelního lístku i v průběhu celého roku.

Čtěte více o Zpracování hub a jejich skladování

Pokud se rozhodneme pro krátkodobé skladování v ledničce, postačí dbát na to, aby doba skladování nepřesáhla 3 dny a teplota + 4°C. K uchování se doporučuje box na zeleninu či jiný vzdušný obal, který zamezí mechanickému poškození a následné mazlavosti, již může způsobit velmi nevhodné skladování v mikrotenovém sáčku.

Pro dlouhodobé uchovávání můžeme zvolit jeden či všechny tři způsoby, které jsou běžně používány. Prvním je sušení, při němž je nutné dbát na čistotu a likvidaci celých hub, které jsou byť jen zčásti plesnivé. Plíseň, která je viditelná na povrchu, bývá jen vrcholem ledovce, neboť takto poškozený kus je plísní již prorostlý celý. Snažte se tedy myslet na kvalitu více než na kvantitu. Houby krájíme na tenké plátky a sušíme je na suchém vzdušném místě. Výborným pomocníkem pro tento způsob uchování jsou moderní patrové sušičky , jež šetří nejen čas, ale i místo, které jinak rozložené houby zabírají.

Dalším jednoduchým a zároveň velmi oblíbeným způsobem uchovávání je zamrazování. Zamrazit můžeme houby čerstvé, což dá nejmenší práci, či předvařené nebo podušené na másle a cibulce. Záleží jen na tom, jestli si chceme ušetřit čas teď, nebo až při přípravě pokrmu po rozmražení. Důležité je na rozmrazování nespěchat a nechat houby v ledničce rozmrazovat pomalu.

Časově nejnáročnějším způsobem je sterilizace. Jedná se o konzervaci v octovém nebo kořeněném sladkokyselém nálevu. Pokud nálev neobsahuje žádné konzervační látky, musíme dbát na opakovanou sterilizaci hub ve vlastní šťávě s alespoň trojitým opakováním v odstupu 24 hodin při teplotě nad 80°C.

Ať se však rozhodneme uskladnit houby jakýmkoli způsobem, neměli bychom podcenit jejich znalost a věnovat nějaký čas důkladnému rozpoznání jednotlivých druhů. Malá záměna může zmařit veškerou energii věnovanou jejich uchování.

Doplnit reklamu

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*